Heb je last van een vermoeide blik door afhangende oogleden?…of wil je je oog wallen wegwerken?
Een ooglidcorrectie, ingreep voor hangende oogleden kan hiervoor een oplossing zijn.
Maar hoe ziet zo’n behandeling eruit? Hieronder lees je alles over de behandeling: de intake, de behandeling, het resultaat, nazorg, herstel en ervaringen.

Verschillende ooglidcorrecties

Grofweg zijn er twee soorten behandelingen namelijk: de bovenooglidcorrecties en de onderooglidcorrecties.
Zoals de namen al aangeven, richt de eerste zich op het corrigeren van het afhangende bovenooglid en de laatste op het onderooglid. Een onderooglidcorrectie is geschikt voor wallen wegwerken.

In onderstaande video zijn de verschillen zichtbaar.

Een boven- en onderooglidcorrectie kunnen gelijktijdig worden uitgevoerd. Echter voor het beste resultaat geven veel behandelaars de voorkeur om eerst het bovenooglid te corrigeren en pas na herstel hiervan een onderooglidcorrectie uit te voeren.
Het vocht en vet in het  in onderooglid (wallen wegwerken) wordt mede bepaald door het bovenooglid. Pas na behandeling van het bovenooglid wordt duidelijk hoeveel het onderooglid gecorrigeerd moet worden.

Vemoeide blik en wallen wegwerken: boven- en onderooglidcorrectie

Intake

De chirurg bepaalt of de operatie bij u mogelijk is. Dit is ook het moment voor u om te ervaren of de behandelaar en/of de kliniek voldoet aan uw wens. Naast de tarieven van de behandeling zijn uiteraard andere aspecten die hierbij een rol spelen bij het vinden van de voor u juiste behandelaar.

Tip 1: vraag het BIG-nummer van de uitvoerende chirurg. In wettelijk register kan makkelijk op basis van dit nummer worden opgezocht wat de specialiteiten van de uitvoerend arts zijn.

Tip 2: Voorkom risico’s complicaties door tijdens de ingreep eventueel medicijn gebruik met de behandelaar door te spreken en in hoeverre dit de ingreep beïnvloedt.  Denk bijvoorbeeld aan bloedverdunners.
Bespreek verder uw eerdere allergische reacties op bijvoorbeeld verdovingsvloeistof en/of pleisters

Voorbereiding:

De behandelaar tekent met een speciale stift het huidoverschot af.
Daarna wordt het gezicht gepoetst om een steriele omgeving te krijgen voor de correctie van ooglid. Vervolgens wordt de huid rondom het oog verdoofd.

Behandeling


De overtollige afgetekende stukje huid wordt met een apparaatje verwijderd, waarbij de bloedvaatjes direct dicht gebrand worden. Soms wordt tevens vetweefsel weggehaald voor een optimaal resultaat. De ingreep is relatief klein en duurt  korter dan een uur.
Daarna wordt de wordt de wond gehecht en afgedekt met een pleister.  Het litteken valt in de natuurlijke oogplooi en is na herstel onzichtbaar.

Nazorg


Na de ingreep moet het behandelde ooglid de eerste twee dagen gekoeld worden om zwellingen tegen te gaan. Dit kan met een speciale koelbril. Vooral de eerste week na de behandeling kunnen de oogleden nog opgezwollen zijn.
Een week na de ingreep worden pleisters en hechtingen verwijderd tijdens een controle bezoek. Eventuele vervolgcontroles worden in overleg met specialist gemaakt.

Belangrijk:
Na de ingreep kunnen de meeste mensen direct weer naar huis. Het wordt afgeraden meteen zelf na de ingreep te fietsen of autorijden.
Ook sporten wordt de eerste tijd afgeraden om te voorkomen dat druk op het behandelde ooglid kan ontstaan. Daarnaast moet de wond droog blijven, let hierop tijdens het douchen.

Risico’s en complicaties

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep. Toch kan iedere ingreep risico’s of complicaties met zich meebrengen. Denk aan allergische reacties, wondinfecties, nabloedingen en/of verstoorde wondgenezing.

Ervaringen ooglidcorrecties

Het resultaat van een behandeling is overweldigend…een frisse blik, geen oogwallen meer of  weer een volledig gezichtsveld. Allemaal resultaten die direct opvallen in uw omgeving, u heeft weer een jongere uitstraling. En ook belangrijk het resultaat van de ooglidcorrectie blijft lange tijd behouden. In medische literatuur worden periodes van 5 tot 15 jaar genoemd.